NIEUWSBRIEF STICHTING VRIENDEN VAN HOKISA IN NEDERLAND voorjaar 2003

Opbrengsten tot nu toe
Alle nieuwe en "oude" donateurs: wederom hartelijk dank voor jullie bijdragen aan de Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland! Op dit moment staat er 8.134 euro op onze rekening. In december 2002 hebben wij voor het eerst een bedrag 10.000 euro overgemaakt naar HOKISA Zuid Afrika. In het totaal hebben wij dus 18.134 euro ontvangen sinds ons begin in februari 2002.

Ontwikkelingen in Zuid-Afrika
Op 1 december 2002 is het HOKISA huis geopend door aartsbisschop Desmond Tutu. Bestuurslid Els Schellekens is op eigen kosten naar Masiphumelele afgereisd om bij de opening aanwezig te zijn. Zij vertelt:
"Krotten van niks, keurige stenen woningen met een tuintje, kinderen met ijzerdraadautootjes, rondhangende tieners, aangeschoten drinkers in een schemerige shebeen (kamerkroeg). De zaterdag voorafgaand aan de opening loop ik door Masiphumelele, samen met HOKISA-vrijwilligers uit Duitsland en de Verenigde Staten. Voor het eerst in Zuid-Afrika, voor het eerst in een township. Ik voel niets van de dreigende sfeer waar Westerse toeristen voor gewaarschuwd worden. Eerder nieuwsgierigheid en warmte. Het voelt meteen vertrouwd. Natuurlijk vooral dankzij onze gids, HOKISA-medewerker Lungelo. Iedereen weet van HOKISA en is enthousiast of (positief) afwachtend. Die middag is iedereen druk in de weer. Bij de toegangspoort ligt nog een berg bouwafval. Zodra we beginnen die op te ruimen, komt een stel buurtkinderen helpen. Ook een paar volwassenen pakken een schop. Aan dat soort dingen merk je: HOKISA is van de gemeenschap.
Zondag 1 december 2002. De opwinding is voelbaar. Buurtbewoners op hun zondags, koorleden en verenigingen in hun kleurige tenues, overal de witte HOKISA-T-shirts van de 'marshalls' die het verkeer regelen. De community-hall is te klein voor alle belangstellenden. Gospels, poëzie, dans, toespraken. Doodse stilte in de zaal als twee vrouwen uit Masi op het podium bekendmaken dat ze HIV-positief zijn. Ontzetting op sommige gezichten, bewondering ook voor deze dappere vrouwen. Tutu steelt de show met zijn charme, vrolijkheid en eenvoud. Gejuich onder zijn toespraak. 'Jezus komt vermomd, ook als aidspatiënt'. En 'Jezus houdt van ieder evenveel, wel of niet HIV-positief. Iedereen is een very special person, wij allemaal zijn VSP-s'.
Na afloop begeeft de stoet zich naar het Hokisa-huis, een paar honderd meter verderop. Tutu loopt gearmd met twee majorettes voorop. Hij imiteert hun swingende pasjes. Na de inzegening onthult Tutu de plaketten naast de voordeur. Op straat, achter het hek, bidden buurtbewoners hardop mee. In het gemeenschapshuis staan maaltijden klaar. Volwassenen drommen samen aan de zijkant, kinderen vormen een rij tot ver op het plein. Het eten is de bijdrage van verschillende sponsors, waaronder supermarkten, een garage en een restaurant uit Vishoek, de gemeente waar Masiphumelele onder valt. Het was een geweldige dag. 's Avonds zit de opening in twee landelijke journaals én op een zender met programma's in het Xhosa, de Zuid-Afrikaanse 'klik'-taal die iedere inwoner van Masi spreekt. We klinken op HOKISA en alle medewerk(st)ers."


Inmiddels zijn we vijf maanden verder en hebben drie kinderen hun nieuwe thuis gevonden in HOKISA. Dit aantal zal snel groeien. Ook de negenkoppige staf begint hun draai te vinden. In shifts zorgen de drie mannen en zes vrouwen ervoor dat het huis schoon is, de kinderen zorg, liefde en aandacht krijgen, de kinderen uit de omgeving kunnen komen spelen en dat de eigenverbouwde groente smakelijk op tafel komt. In maart jl.zijn bestuursleden Dineke Koerts en Constance Vos, uiteraard op eigen kosten, ook op bezoek geweest in Masiphumelele. Zij schrijven:
"Als je de hoek om komt, zie je het HOKISA huis liggen: een eenvoudig huis, dat past in z'n omgeving, maar er wel hartstikke goed uitziet! Het is zaterdagmiddag, we worden verwelkomd door de vrijwel complete HOKISA-staf. Trots serveren ze een lunch: met de eerste groenten uit eigen tuin, en die smaken voortreffelijk. De stafleden zijn aardig en zeer betrokken. Net als Els krijgen ook wij een rondleiding door det township. We zien de goede, minder goede en slechte buurten: van solide stenen huisjes tot de onoogelijkste krotten. We verbazen ons over de relaxte sfeer, dat hadden we eigenlijk niet verwacht. We lopen ook langs andere projecten in Masiphumelele die met buitenlands geld gefinancierd worden, maar we zien ook mislukkingen: het geld was op, 'mismanagement 'etc. Dat mag met HOKISA niet gebeuren, nemen we ons voor. De start was goed en het is nu een kwestie van doorzetten!
Als we terugkomen is het dagelijkse 'speeluur' aangebroken. Kinderen uit de buurt maken- onder toezicht van de Hokisa staf- graag gebruik van het kleine speeltuintje dat aan het huis grenst, soms zijn het er wel 50! Als wij op bezoek zijn, is de 9 maanden oude Siwe de enige 'bewoner'. Een wolk van een baby -hij is dan ook érg opgeknapt nadat hij er 3 maanden geleden is komen wonen. Als we weggaan uit Kaapstad woont Lonwabo (2 jaar) er ook: doodziek, verwaarloosd, bang voor alles, zelfs voor 'bellen blazen'. Maar nu gaat het goed met hem, gelukkig".


Voor foto's van de opening en actuele info : kijk op de website: www.hokisa.co.za. Binnenkort is ook onze eigen Nederlandse website klaar - wij zullen daar ook foto's op zetten van onze bezoeken aan het HOKISA - huis.

Activiteiten in Nederland
Ook de afgelopen winter hebben een hoop mensen veel werk verzet om geld binnen te halen voor HOKISA. Zo was er, zoals in onze vorige brief al genoemd, het KIT Tropentheater in Amsterdam, waar eind november het programma Young and Posithiv plaatsvond. De actie heeft 500 euro opgeleverd.

Dan een actie die langere tijd zal blijven doorgaan : het HOKISA-project van de Vondelschool in Bussum. Deze school heeft HOKISA "geadopteerd" en zal de komende jaren eens in de zoveel tijd op thematische wijze aandacht aan HOKISA besteden en elke maandag zal de spaarpot (een nagebouwd HOKISA-thuis) rondgaan op school. Op 12 februari 2003 is de aftrap voor de actie gegeven door 4 HOKISA - bestuursleden en Perry Tsang die toevallig in Nederland was. Els vertelt:
"Honderden kinderen staren in de lucht. Ze volgen de snelstijgende ballonnen in de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag. Er hangt een briefje aan met de tekst: 'de Vondelschool steunt HOKISA, u toch ook?' De leerling wiens ballon het verst vliegt, krijgt een prijs van de Wereldwinkel. Het is een feestelijke dag. In de loop van de ochtend komen steeds enkele klassen naar de gymzaal. Daar vertellen vier Nederlandse HOKISA-vrouwen en Perry Tsang over het dagelijkse leven in het township Masiphumelele en de kinderen van HOKISA. De leerlingen zijn erg nieuwsgierig en betrokken. Een jongen zegt: "als je nou 5 euro hebt, dan kun je Pokémon kaarten kopen of zorgen dat een ziek kind te eten heeft. Dan geef je het toch weg? " Op het schoolplein klinkt het Zuid-Afrikaanse volkslied en swingt de hele schoolbevolking mee op 'Alle kleuren van de regenboog' van K3. Een leerling verrast HOKISA direct met een envelop: 'geld van mama d'r werk', € 1550 maar liefst!"
Bedankt, Vondelschool! Wie volgt het goede voorbeeld? Zijn er ouders of leerkrachten die ook een dergelijk initiatief willen ontplooien? Wij willen u er graag bij helpen. Ideeën voor andere acties? Wij ondersteunen ze graag met informatie over HOKISA.

Op dit moment zijn wij bezig om een internetsite te maken voor Vrienden van HOKISA Nederland. Het adres hiervan is nog niet bekend maar zodra dit bekend is en de site operationeel is, zal dit zeker ook via onze Zuid Afrikaanse site gecommuniceerd worden. Houd de site www.hokisa.co.za. dus in de gaten.
Natuurlijk zullen wij u er in de volgende nieuwsbrief ook over informeren.

Donaties
Het moge duidelijk zijn: geld blijft nodig! We zijn blij met het feit dat er inmiddels een aantal vaste donateurs is. Dit is voor ons erg belangrijk. Ook nu het huis open is gaan de vaste lasten voor het levensonderhoud en medische zorg voor de kinderen en de salarissen voor het personeel door. Deze vaste lasten bedragen 3000 euro per maand. Ook dromen wij, heel voorzichtig, van de bouw van een tweede HOKISA-huis.
Als je donateur wilt worden, laten wij het graag aan jou over om te bepalen hoeveel ( 5, 10, 15 euro of méér) en op welke tijdstippen (maandelijks, (half) jaarlijks) je dat wilt doen. Alles is welkom! Wij sturen om kosten te besparen geen acceptgiro's, maar met je bank kun je eenvoudig een periodieke overschrijving regelen. Het Postbankgironummer van de Vrienden van Hokisa in Nederland is 9232137, Tenderstraat 1, 1019 TT, Amsterdam.

Vrienden van HOKISA in Nederland is inmiddels ook officieel een stichting: Het Kamer van Koophandel nummer is: 34189810 Ook werken we aan de registratie als artikel 24 stichting bij de Belastingdienst waardoor belastingaftrek van donaties onder bepaalde voorwaarden mogelijk wordt.

Contact
Voor vragen, opmerkingen en tips zijn wij bereikbaar via ons e-mailadres hokisa.nl@hetnet.nl

Ook kunt u ons schriftelijk bereiken op ons postadres :
Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland
Karwijhof 2
2215 BZ Voorhout

Masiphumelele- we will make it together!

Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland

Jacobina Brinkman -Vera Habers - Dineke Koerts - Els Schellekens - Ineke Verweij - Constance Vos