Sinds 26 maart geldt ook voor Zuid Afrika een strikte lock down met afstandsregels. In townships als Masiphumelele is 1 1/2 meter afstand houden echter bijna onmogelijk: mensen wonen dicht op elkaar, soms met velen in een ‘shack’ en ze delen vaak met tientallen een waterkraan en toilet. Op 20 april begonnen pas de eerste tests in Masi en meteen zijn ook de eerste Covid-19 besmettingen vastgesteld. Kort daarna moest de kleine kliniek drie dagen sluiten, omdat een zuster besmet was en het even duurde voordat het hele gebouw gedesinfecteerd kon worden. De grootste zorg nu is dat veel mensen hun inkomsten zien wegvallen en honger hebben. HOKISA neemt deel aan acties om voedsel pakketten te regelen.

Vlak voor de lock-down is het HOKISA team erin geslaagd, een extra huis te huren in Capri – net buiten de township. Daar zitten de 10 kwetsbaarste kinderen samen met 3 teamleden in isolatie. De anderen zijn in Masi gebleven, ook in isolatie en met vaste medewerkers die dag en nacht binnenblijven. De andere teamleden doen, met steun van ons, boodschappen, regelen medicijnen en zorgen dat de kids schoolspullen hebben zodat ze het thuisonderwijs kunnen volgen. Tot nu toe gaat het wonderlijk goed. Vooral de kleintjes in Capri gedragen zich voorbeeldig; ze zijn extra lief alsof ze voelen dat het ernst is. De tieners in Masi hebben het lastiger: zij zien hun leeftijdgenoten vaak nog gewoon op straat rondhangen.

Wij denken aan jullie op Koningsdag in Nederland, ook al zal het dit keer heel anders zijn dan vroeger. En wij vinden het geweldig dat jullie aan ons denken.
Wij wensen ook jullie gezondheid en geduld met dit virus en met elkaar.

Hartelijke groeten,
Perry, Lutz en het hele HOKISA team

Op 3 mei verscheen dit bemoedigend artikel van Lutz in de online krant Daily Maverick over de lock-down in de township Masiphumelele en steun-acties van en voor de inwoners:

>> Lees het artikel van Lutz in de Daily Maverick <<

>> Lees hier het meest recente nieuws over de kinderen <<