NIEUWSBRIEF winter 2005/06

2005 was opnieuw een bijzonder jaar voor HOKISA. Allereerst maakten veel donateurs en vriend(inn)en van HOKISA in april kennis met Shirley Madlingozi en Simphiwe Nkomombini die een paar dagen in Amsterdam waren. En in Masiphumelele opende bisschop Tutu feestelijk het nieuwe Peace House. Daarover straks meer.

Ook financieel ging het goed. We hebben vanuit Nederland wederom een grote bijdrage kunnen leveren aan het HOKISA-huis. Sinds de vorige nieuws- brief kwam er weer ruim 15.000 euro binnen! We danken iedereen nog eens hartelijk voor alle steun, financieel of anderszins.

Ontwikkelingen in Zuid-Afrika

Simphiwe, vanaf het begin werkzaam in het HOKISA-huis schreef speciaal voor de donateurs een verslag: ‘Het HOKISA-huis heeft een enorme vooruitgang meegemaakt de afgelopen 3 jaar. Er zijn altijd nieuwe uitdagingen maar we zijn een sterk team en krijgen ook altijd veel support van onze directeuren, Karin en Lutz, en ook van Perry.

Op dit moment hebben we 14 kinderen. Het jongste meisje is net twee geworden en de oudste, een nieuwe jongen, is 13 jaar oud. Vijf van de kinderen zijn HIV positief en vier van hen moeten anti-retrovirale medicijnen gebruiken omdat dit voor hen de enige kans is om te overleven. Het is geweldig om te zien hoe goed ze het doen – ze waren bijna dood, tenslotte. Vier kinderen gaan naar de lagere school en twee jongens gaan naar de naast het huis gelegen crèche. De stafleden van het HOKISA huis maken het goed, ook zij die anti-retrovirale medicijnen moeten slikken. Ze vonden het moeilijk om met de behandeling te beginnen, maar ze weten ook dat het beter voor hen is.

Shirley heeft haar cursus kinder-verzorging afgerond. We kregen er een nieuw staflid bij: Kaizer Ngetu. Hij is kinderverzorger, geniet enorm van zijn baan en de kinderen zijn dol op hem. Hij is ook een prachtig voorbeeld voor veel jonge mannen in de township.

Onze grootste uitdaging momenteel is het halen van een rijbewijs. Tot nu toe is Longelu de enige die mag rijden

Mandisa zakte in de laatste

minuut van het examen.

Nosipho is de volgende die

het mag proberen.

Sinds september werken de

stafleden nog meer aan de

bewustwording rond AIDS/

HIV.

Shirley heeft haar eigen

vrouwengroep waarbij zij

een groep geïnfecteerde

vrouwen met raad en daad

ter zijde staat. Zij ont-

moeten elkaar tweemaal

per maand.

Ikzelf begeleid iedere twee

weken een groep jongeren

uit de township. Aan de hand van een video discussiëren wij over onderwerpen die aan de ziekte gerelateerd zijn, zoals veilige seks, tiener-zwangerschappen etc. De video’s leen ik uit de bibliotheek van Fishhoek. De avonden worden goed ontvangen in de gemeenschap.’

Inmiddels is Nobanzi in januari begonnen met een huishoudcursus. Mandisa gaat een eenjarige cursus kinderverzorging volgen en Simphiwe start in februari met zijn training AIDS counseling.

Peace House

Het kersverse HOKISA Peace House biedt woonruimte aan stafleden van HOKISA, enkele HIV+ tienermoeders en op termijn aan Hokisakinderen die er aan toe zijn om op zichzelf te gaan wonen. De bouw en het onderhoud van het Peacehuis is ondergebracht in een nieuwe stichting, die los staat van het HOKISA-huis.

Op 18 november 2005 werd het huis geopend met een viering waarbij veel townshipbewoners en aartsbisschop Desmond Tutu aanwezig waren. Iedereen, ook de bisschop, droeg een HOKISA T-shirt met de slogan: We can support each other – do you? Zie voor meer info www.hokisa.co.za

Activiteiten in Nederland

De afgelopen tijd kregen we weer enkele verzoeken van studenten die graag een stage willen lopen in het HOKISAhuis.

Hoewel wij uiteraard zeer blij zijn met hun betrokkenheid moesten wij hen toch teleurstellen. Een van de doelstellingen van HOKISA is om het huis samen met en met behulp van lokale bevolking op te zetten en draaiende te houden, en daarbij in de eerste plaats de expertise van de lokale bevolking in te zetten. Daarnaast tracht Hokisa de kinderen zoveel mogelijk een “thuissituatie” te bieden. Dat lukt het best met een klein, hecht team en zo weinig mogelijk wisselingen.

Acties

Sinds de vorige Nieuwsbrief zijn er weer allerlei acties te melden:

We noemen hier alleen opvallende acties, maar uiteraard zorgen alle donateurs van grote en kleine bedragen ervoor dat HOKISA Nederland regelmatig flinke bedragen kan doorsturen.

Postkaarten

De Stichting heeft nog setjes van 4 postkaarten in de verkoop met spelende rondom het HOKISA-huis. Je kunt ze voor 2,50 euro kopen bij bestuursleden, of bestellen via de website (per 10 setjes ivm. de porto).

Meer nieuws over gehouden en aanstaande acties vind je op: www.hokisa.nl

Donaties

De vaste kosten van het HOKISA-huis liggen nu rond de € 5000 per maand. Jullie bijdragen blijven dus meer dan welkom! Wil je periodiek een vast bedrag overmaken, vraag dan een machtigingskaart aan op ons e-mail adres: hokisa.nl@hetnet.nl.

Donaties aan HOKISA zijn aftrekbaar voor de belasting. Op de website kun je lezen hoe dat in z’n werk gaat.

Contact

Vragen, opmerkingen en tips kun je sturen naar ons e-mailadres hokisa.nl@hetnet.nl of per papieren post, naar het adres:

Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland

Karwijhof 2

2215 BZ Voorhout

Masiphumelele-we will make it together!
Vera Habers - Dineke Koerts - Els Schellekens - Ineke Verweij - Constance Vos.