NIEUWSBRIEF ZOMER 2005

2005 is nu al een bijzonder jaar voor HOKISA, met als hoogtepunt het bezoek van Shirley Madlingozi en Simphiwe Nkomombini aan Amsterdam. Daarover straks meer.

Het beste nieuws is: het geld blijft goed binnenkomen. Sinds de vorige nieuwsbrief is weer 24.010 euro binnengekomen! We danken iedereen nog eens hartelijk voor alle steun, financieel of anderszins. Meer info vind je in het jaarverslag over 2004 op onze website www.hokisa.co.za/dutch/

Jacobina Brinkman heeft zich wegens drukke werkzaamheden teruggetrokken als actief bestuurslid, maar ze blijft gelukkig wel onze accountant.

Ontwikkelingen in Zuid-Afrika

In het HOKISA-huis wonen inmiddels 13 kinderen. Het team bestaat nu uit 5 vrouwen en 3 mannen. De HOKISA-kinderen en hun verzorgers vormen een prettig gezin. Het is wonderbaarlijk hoe goed de sfeer is, zeker als je bedenkt hoeveel butsjes sommige kinderen al opgelopen hebben in hun korte leven. Ze lijken zich te realiseren dat hun plaats bij HOKISA een lotje uit de loterij is, dat ze moeten koesteren.

De 4 kinderen die aidsremmers moesten gaan slikken hebben een zeer precies dagschema. Het zijn zware middelen, maar gelukkig kunnen alle vier ze nog verdragen zonder al te veel bijverschijnselen.

Twee kinderen waren ernstig ziek – zo jong als ze zijn weten zij al wat ‘vechten om te leven’ betekent. Als een kind in het ziekenhuis ligt, gaat er iedere dag iemand op bezoek. Bij HOKISA is het dan wat stiller – iedereen voelt de dreiging, een kind te verliezen.

Naast de zorg voor de kinderen begeleidt Shirley een vrouwengroep en geeft Simphiwe aidsvoorlichting aan jongeren.

Peace-house

De behuizing van de HOKISA-medewerkers is al lang een punt van zorg. In de winter moeten ze regelmatig wegblijven omdat hun shack door de storm is beschadigd of ondergelopen na een harde regenbui. HOKISA-Zuid Afrika is daarom gestart met de bouw van een HOKISA-PEACE-house, waar teamleden


kunnen wonen. Ook zal er plaats zijn voor enkele tienermoeders, en op termijn voor de oudere HOKISA kinderen. De bouw van dit Peace-huis wordt bekostigd uit een apart fonds. Zie voor meer info: www.hokisa.co.za

De township

De township Masiphumelele is nog altijd veiliger dan andere, grotere townships. Op 3 december 2004 echter werd Peter Jacka, ‘onze’ HOKISA arts, in zijn praktijk- ruimte op het terrein van HOKISA overvallen, beroofd en in zijn been geschoten.

Inmiddels is hij weer aan het werk. Veel inwoners van Masi waren geschokt – juist deze arts die voor weinig geld iedereen behandelt, hoe kan iemand dat nu doen? De dader bleek van buiten Masi te komen maar is nog niet opgepakt.

Er gingen weer stemmen op voor een politiepost in de township. Die is er nog steeds niet, en de agenten uit Vishoek maken moeilijk contact met de bewoners van bevolking Masiphumelele omdat ze bv. geen Xhosa spreken.

Activiteiten in Nederland

De teamleden Shirley Malingozi en Simphiwe Nkomombini waren in Nederland, samen met Lutz van Dijk. Daarom organiseerden wij een donateursbijeenkomst op 17 april, waar we zo’n 40 trouwe steuners mochten begroeten. Anja van ’t Hoederdael, de gastvrouw, stelde haar woning open en er waren hapjes en drankjes. Na een welkomstwoord van Lutz interviewde Els Shirley en Simphiwe. Ze vertelden open en bevlogen over hun werk in het huis, de township en hun eigen leven. Het was indrukwekkend – je kon een speld horen vallen. Tijdens de borrel is er nog heel wat nagepraat. Voor ons was het bijzonder, veel van de vaste donateurs eens in het echt te ontmoeten.

Shirley en Simphiwe logeerden 3 dagen in Amsterdam. Vera had een ontvangst geregeld in de Arena (Simphiwe is een fervente Ajax-fan) en een bezoek aan Madame Tussaud. Ook maakten de gasten een rondvaart. ‘s Maandags bezochten Shirley en Simphiwe nog de Vondelschool in Bussum.

Ze vertrokken vol indrukken en zeer tevreden over de start van hun rondreis naar Duitsland, waar ze op uitnodiging van de Duitse onderwijsvakbond GEW tijdens de jaarlijkse ledenvergadering over HOKISA vertelden. Ook bezochten ze scholen, waaronder een Nelson Mandela school, en ontmoetten ze de Duitse Vrienden van HOKISA.

Acties

Sinds de vorige Nieuwsbrief zijn er weer allerlei acties te melden:

We noemen hier alleen de grote acties, maar ook alle donateurs van grote en kleine bedragen zorgen ervoor dat HOKISA regelmatig flinke bedragen kan doorsturen. In februari is er weer

€ 37.500 overgemaakt naar Zuid-Afrika.

Ansichtkaarten

De Stichting heeft nog setjes van 4 ansichtkaarten in de verkoop met spelende kinderen in en rondom het HOKISA-huis. Je kunt ze voor 2,50 euro kopen bij bestuursleden, of bestellen via de website (per 10 setjes ivm. de porto).

Meer nieuws over gehouden en aanstaande acties vind je op: www.hokisa.co.za/dutch/

Donaties

Het draaiende houden van het HOKISA-huis kost nu rond de € 5000 per maand. Jullie bijdragen zijn dus meer dan welkom! Wil je periodiek een vast bedrag overmaken, vraag dan een machtigingskaart aan op ons e-mail adres: hokisa.nl@hetnet.nl.

Donaties aan HOKISA zijn aftrekbaar voor de belasting. Op de website kun je lezen hoe dat in z’n werk gaat.

Contact

Voor vragen, opmerkingen en tips zijn wij bereikbaar via ons e-mailadres hokisa.nl@hetnet.nl

Andere post kun je sturen naar:

Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland

Karwijhof 2

2215 BZ Voorhout

Masiphumelele-we will make it together!
Vera Habers - Dineke Koerts - Els Schellekens - Ineke Verweij - Constance Vos.