NIEUWSBRIEF NAJAAR 2004

Het gaat goed met HOKISA, en daar hebben jullie aan bijgedragen. Met donaties die tot de laatste cent besteed worden aan de kinderen in het HOKISA huis. Reuze bedankt! Het financiële jaarverslag over 2003 kun je vinden op onze vernieuwde website www.hokisa.nl

Ontwikkelingen in Zuid-Afrika

Bestuurslid Els Schellekens is net terug uit Zuid Afrika. Wij stelden haar een paar vragen:

Els, hoe is het met de kinderen?

Wat me opviel is de ontspannen sfeer in het huis. Er zijn nu 12 kinderen die er een echt thuis hebben gevonden; ze lijken soms wel broers en zusjes. De ouderen helpen spontaan de kleintjes, troosten hen en doen spelletjes. Het team is hecht. De medewerkers hebben zich het verzorgen van de kinderen razendsnel eigen gemaakt en doen dat bijzonder liefdevol. Wel wordt de zorg steeds intensiever. Inmiddels gebruiken 4 kinderen de retrovirale medicijnen. Dat moet precies de juiste dosis zijn op precies het juiste tijdstip. De kleintjes moeten daar ’s avonds wat langer wakker blijven, ook al zijn ze moe.

Wat is er veranderd na je bezoek in 2003?

Afgelopen maanden waren een paar kinderen zeer ernstig ziek. Ze vochten voor hun leven. Gelukkig ging het in alle gevallen goed. Als het enigszins kan worden de zieke kinderen in huis verzorgd. Een van de kamers is omgebouwd tot ziekenkamer. Meer dan in 2003 voelde ik de angst: een van de kinderen kan overlijden.

Het tweedehands busje is inmiddels aangeschaft met geld van de acties op de Vondelschool in Bussum en de Hogeschool INHolland, door De Wilde Ganzen aangevuld tot 6.588 euro. Nu is het een stuk makkelijker om met de kinderen naar de bibliotheek of het ziekenhuis te gaan, of een middagje naar het strand. Twee teamleden hebben hun rijbewijs al gehaald. Ook volgen medewerkers omputercursussen, en opleidingen voor management en kinderverzorging.


Zie je ook ontwikkelingen in de township?

In Masiphumelele wonen de meeste mensen nog in shacks, eenkamerwoningen van planken en golfplaat. Tijdens winterregens en stormen liepen weer veel optrekjes onder of stortten in. Wel verschijnen er steeds meer stenen huisjes. Dat lijkt anderen ook weer hoop te geven: ‘als mijn buren het kunnen, lukt het mij misschien ook’. Bewoners kunnen subsidie krijgen voor de bouw, maar daarvoor heb je indentiteitspapieren nodig, en niet iedereen heeft die. Als ik in de township loop, valt altijd nog de levenskracht op. Het is ongelooflijk hoe inwoners hun lach weten te behouden, ook al is velen één maaltijd per dag niet haalbaar. En er is alcoholisme, met soms vechtpartijen en onbeschermde sex tot gevolg. Toch neemt het aids-bewustzijn toe. Overal hangen affiches die oproepen tot condoomgebruik en ze zijn overal gratis verkrijgbaar. HOKISA heeft ook tot doel, het taboe rond aids open te breken en voorlichting te geven. Teamlid Simphiwe organiseert in het HOKISA huis gespreksavonden met jongeren, die een groot succes zijn: De eerste keer kwamen er 15 jongeren, twee weken later waren het er al 25.

Wat is er nog hard nodig?

Een extra kinderverzorgster om meer kinderen op te kunnen vangen. En sommige kinderen hebben (spel) therapie nodig; voor anderen zou het goed zijn als ze lid zouden kunnen worden van een sportvereniging.

Is er ook steun in Zuid-Afrika?

Ja, steeds meer mensen en organisaties geven geld of goederen. Bij warenhuis Woolworth haalt HOKISA iedere week etenswaren op die tegen hun verkoop- datum aan zitten, maar nog prima zijn. Garage Engen en supermarkt Pick and Pay gaven al vaker drankjes en hapjes als er wat te vieren valt. Ook dit jaar, als op 1 december, wereldaidsdag, weer veel buurtkinderen het HOKISA-feest zullen bezoeken.

Sinds kort staan er ook een twee prima tweedehands computers in het HOKISA-huis, een geschenk van het KLM kantoor in Kaapstad. KLM-Kaapstad gaf ook nog eens een voucher van 5000 Rand cadeau, dat goed van pas komt bij de Europese reis van Shirley en Simphiwe.

Meer actuele info uit Zuid- Afrika vind je op de website www.hokisa.co.za.

Activiteiten in Nederland

In april komen Shirley en Simphiwe, twee teamleden, naar Nederland. Ze zijn uitgenodigd door de Duitse onderwijsvakbond die HOKISA steunt, en vliegen over Amsterdam. Op 17 april van 16 tot 18 uur hebben we een ontmoeting gepland met Nederlandse donateurs. Zij zien er erg naar uit en vetrellen graag wat meer over HOKISA. Zet het vast in je agenda! Lutz van Dijk, een van de oprichters van HOKISA, zal er ook bij zijn. Weet je een geschikte (gratis) lokatie voor zo’n 50 mensen, wil je dat ons dan melden?

De hogeschool INHolland blijft actief. Na de Dansmarathon ’Dans voor een Leven’ in juni, georganiseerd door eindejaars- studenten, kregen we in augustus € 1 van ieder kaartje voor de introductie- week van eerstejaars studenten. De directie rondde het bedrag af op € 1000.

Medewerkers van het zwerfjongeren-project van SAC Amstelstad lieten zich ook dit jaar weer sponsoren voor de Dam-tot-Damloop van Amsterdam naar Zaandam. Dat was goed voor € 1100.

En er waren nog veel meer kleinere privé-initiatieven, zoals een donateur die bijlessen geeft en de helft van het bedrag stort voor HOKISA.

Op 18 december biedt de lunchroom Global Impression in Lisse ons de gelegenheid om geld in te zamelen. De lunchroom wordt aangekleed in Zuid-Afrikaanse stijl, er is muziek en wij staan er met een informatie-standje. De fooienpot en een deel van de dagopbrengst gaan naar HOKISA. Ben je in de buurt, kom dan even langs tussen 10 tot 17 uur. Global Impression zit in winkelcentrum Blokhuis.

Nog meer Lisse: de Mariakerk aan de Oranjesingel collecteert op Kerstavond voor HOKISA.

De Bussumse Vondelschool organiseert in het voorjaar weer een HOKISA-dag.

Er gebeurt dus veel. Gelukkig hebben we al een aantal mensen die ons ondersteunen bij acties. Wil je ook eens op een andere manier bijdragen dan met geld, meld je dan als vrijwilliger voor een middag of een avond. En ideeën voor nieuwe acties blijven natuurlijk erg welkom!

Fijne Feestdagen

We wensen je alvast fijne feestdagen. Ben je van plan om nieuwjaarswensen te versturen, dan kun je ook daarmee HOKISA steunen door onze postkaarten te gebruiken. Een setje van vier kaarten kost € 2,50. Je kunt ze zien op de website en kopen bij een van de bestuursleden of per mail bestellen (in dat geval: minimaal 10 setjes).

Meer nieuws over gehouden en aanstaande acties vind je op onze vernieuwde website: www.hokisa.nl

Donaties

De vaste maandelijkse lasten van het HOKISA huis bedragen zo’n € 3800 per maand. Het is fijn dat al veel donateurs periodiek een bedrag overmaken, maar ook eenmalige donaties zijn van harte welkom! Het gironummer vind je in het briefhoofd. Machtigingskaarten kun je per e-mail aanvragen. Op onze website www.hokisa.nl staat hoe je donaties van de belasting af kunt trekken.

Contact

Heb je belangstelling voor de donateursbijeenkomst op 17 april (16 tot 18 uur), meld je dan svp vast (voorlopig) aan. Ook vragen, reacties of tips zijn van harte welkom.

Masiphumelele-we will make it together!
Jacobina Brinkman - Vera Habers - Dineke Koerts - Els Schellekens - Ineke Verweij - Constance Vos