NIEUWSBRIEF VOORJAAR 2004

Geweldig, alle bijdragen aan de Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland! Inmiddels hebben wij in totaal 30.000 euro overgemaakt naar Zuid Afrika en staat er alweer ruim 14.000 euro op de rekening in Nederland. Een prestatie waarvoor we iedereen hartelijk willen bedanken!! Het financiële jaarverslag over 2003 kun je binnenkort vinden op onze website www.hokisa.co.za/dutch/

Ontwikkelingen in Zuid-Afrika

Dineke, Constance en Vera (bestuurs-leden) waren onlangs op vakantie in Zuid Afrika en zijn natuurlijk op bezoek geweest bij HOKISA. De veranderingen ten opzichte van vorig jaar waren duidelijk zichtbaar: “toen woonden er twee, nu negen kinderen in het huis, variërend in leeftijd van 6 maanden tot 8 jaar. Lanwoba, het driejarige jongetje dat verleden jaar als een hoopje ellende binnen kwam en voor alles bang was (zelfs voor bellenblazen…) is nu enorm opgeknapt en een vreselijk ondeugend kereltje geworden. Hij is HIV-positief en slikt aids-remmers, maar dat schijnt hem niet te deren. Dat was geweldig om te zien! De medewerkers en de kinderen hebben een hechte band met elkaar opgebouwd; in het huis hangt een prettige sfeer. Overdag zijn alleen de allerkleinsten thuis: de kleuters gaan naar de crèche en de ouderen naar school. Daarmee mixen de HOKISA kinderen als vanzelfsprekend met hun leeftijdsgenoten in het township. Ze gaan naar de bibliotheek, maken in het weekend vaak een uitstapje naar zee of het zwembad, kortom: ze krijgen alle kansen om zich te ontwikkelen en de achterstand, die veel kinderen toch hebben, in te halen.

Ook tijdens onze wandelingen door het township signaleerden we positieve veranderingen: meer bedrijvigheid in de vorm van fruitstalletjes en kleine winkeltjes, meer stenen huizen. Gaat het dan toch de goede kant op? Iedereen wil het zo graag, maar met een werkloosheidspercentage van meer dan 50% zal het in elk geval héél lang-

zaam gaan”.Inmiddels is HOKISA ook een verbintenis aange-gaan met een arts, die zijn praktijk gevestigd heeft in een gebouwtje op het terrein van het huis. Handig dichtbij voor die kinderen die regelmatig medische zorg nodig hebben - en behandeling voor de HOKISAkinderen is gratis. Daarnaast heeft het HOKISAthuis een computer kunnen aan-schaffen (opgebracht door een actie in Nederland) en zijn twee van de medewerkers op com-puterles geweest waar-door zij nu zelf de werk- en medicijnenschema’s kunnen maken.

Twee acties in Nederland (zie Vondelschool en Dans voor een Leven hieronder) brengen met hulp van de Wilde Ganzen hopelijk zoveel geld op, dat eindelijk het zeer gewenste tweedehands busje kan worden aangeschaft. Nu nog een rijbewijs voor een aantal medewerkers en dan wordt een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis een stuk eenvoudiger.

Voor actuele info uit Zuid Afrika: kijk op de website: www.hokisa.co.za.

Activiteiten in Nederland

De afgelopen maanden stonden bol van activiteiten voor HOKISA.

De Vondelschool in Bussum or-ganiseerde begin april een “HOKISA-week”. Alle kinderen kregen djembé-les en maakten spullen (maskers, schilderijen, sambaballen, boeken-leggers, hapjes in samenwerking met een Afrikaanse kokkin) die op de Afrikaanse markt aan het einde van de week werden verkocht. Op vrijdag werd het enorm druk. De knutselwerkjes en etenswaren vlogen weg en de loterij liep als een trein. De actie leverde 3.998,94 euro op. Dit bedrag wordt ook nog eens vermeerderd door de Wilde Ganzen. Een verslag en foto’s staan op de website: www.abbgvondelschool.demon.

Dezelfde Wilde Ganzen doen ook een premie bij de opbrengst van Dans voor een Leven! – de benefiet-dansmarathon, georganiseerd door een groep 4e jaarsstudenten van de Hogeschool INHolland op 11 juni. Kijk voor meer informatie op www.dansvooreenleven.tk

In de Watergraafsmeer in Amsterdam werd op Koninginnedag een plein compleet omgetoverd tot “HOKISA-plein”. Eén gezin kreeg 25 vrijwilligers op de been die boeken, kleding, aquarellen en koffie verkochten, muziek maakten en kinderen lieten hengelen naar waterzakjes waar ‘Nemo’ zich in verscholen had: finding Nemo dus. Het werd een geweldig festijn, samen met Lutz van Dijk die over was uit Zuid-Afrika, en op het eind van de dag was HOKISA € 1385 rijker! Ook dit bedrag wordt (hopelijk) nog aangevuld door een fonds; de aanvraag loopt nog.

In het Vondelpark speelden Esther en Jeroen op Koninginnedag met klarinet en saxofoon hun lippen stuk. Maar wat een resultaat: ze haalden maar liefst 316 Euro op voor HOKISA! Foto’s van hun optreden (en het geldtellen!!) en een beschrijving van hun hele dag vind je op de site.

Een stel organiseerde voor een groep vrienden een compleet diner, waarvoor de eters betaalden.

En ook zijn er steeds mensen, die wat te vieren hebben, maar vinden dat ze al alles hebben en in plaats van cadeau’s geld voor HOKISA vragen. Zo leverde een 50ste verjaardag wel € 2100 euro op en een afscheidsreceptie ruim €1000.

De Hervormde Kerk van Santpoort- Velserbroek heeft al meerdere keren de opbrengst van de collecte tijdens haar oecumenische diensten gedoneerd aan HOKISA en blijft dit ook nog een paar maanden doen.

En er waren nog veel meer kleinere privé-acties - onze hartelijke dank aan ieder die zich heeft ingezet!

De Stichting heeft nog een aantal ansichtkaarten in de verkoop. Deze

setjes met vier verschillende kaarten met spelende kinderen in en rondom het HOKISAthuis kun je rechtstreeks bij één van de bestuursleden kopen à 2,50 euro. Ook is het binnenkort mogelijk om de kaarten via de website te bestellen (en te bekijken), alleen is dan de minimale afname 10 setjes.

Nieuws over gehouden en aanstaande acties vind je op: www.hokisa.co.za/dutch/

Donaties

Jullie bijdrage blijft uiteraard nodig, ook omdat de vaste maandelijkse lasten voor het runnen van het HOKISAthuis wegens prijsstijgingen in Zuid Afrika gegroeid zijn tot 3800 euro per maand.

Veel vrienden en donateurs hebben ons via de machtigingskaart een maandelijks, (half)jaarlijks of eenmalig bedrag toegezegd, waarvoor dank!

Machtigingskaarten zijn via e-mail aan te vragen: hokisa.nl@hetnet.nl. En natuurlijk kun je ook altijd een bijdrage overmaken op ons gironummer 9232137 t.a.v. Stichting Vrienden van Hokisa in Nederland, Tenderstraat 1, 1019TT Amsterdam.

Op de website vind je overigens ook nieuwe informatie over de mogelijkheid om donaties aan HOKISA af te trekken van de belasting.

Contact

Voor vragen, opmerkingen en tips zijn wij bereikbaar via ons e-mailadres hokisa.nl@hetnet.nl

Schriftelijk zijn we bereikbaar:

Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland

Karwijhof 2

2215 BZ Voorhout

Masiphumelele-we will make it together!

Jacobina Brinkman - Vera Habers - Dineke Koerts - Els Schellekens - Ineke Verweij - Constance Vos