NIEUWSBRIEF STICHTING VRIENDEN VAN HOKISA IN NEDERLAND najaar 2003

Opbrengsten tot nu toe
Ook nu willen we iedereen weer hartelijk bedanken voor alle bijdragen aan de Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland!
In 2003 hebben we al ruim 19.000 euro "opgehaald" voor het HOKISAhuis in Masiphumelele -en het is nog maar november!

Ontwikkelingen in Zuid-Afrika
We krijgen vaak vragen over de bewoners en de dagelijkse gang van zaken in het HOKISA-huis. Daarom vroegen we Perry Tsang,
Nederlandse vrijwilliger van het eerste uur, de bewoners van en een dag uit het HOKISAthuis te beschrijven.
De volledige tekst zal te lezen zijn op de website www.hokisa.co.za/dutch vrienden van hokisa Nederland.
Voor deze nieuwsbrief kozen we een paar fragmenten waarin u kennis maakt met de bewoners, de staf en in de volgende nieuwsbrief leest u meer over een dag uit het huis.

De bewoners van het HOKISA huis - door Perry Tsang, Kaapstad
Inmiddels wonen er zeven kinderen in het HOKISA-huis: vijf jongens en 2 meisjes tussen ½ en 7 jaar oud. Vanwege de privacy hebben we hun namen veranderd.
Siwo was het eerste kind dat we opnamen. Deze baby werd enorm in de watten gelegd. Daarom noem ik hem vaak 'Prins Siwo the first'.
Lanwoba, ook wel Lalo genoemd, was een bang hoopje ellende toen hij aankwam. De artsen hadden de peuter al opgegeven. Nu is hij het vrolijkste kind dat we hebben.
Zami is een stralende kleuter, maar gelukkig ook lekker ondeugend.
Thwalosile en Xoluwa zijn broer en zus. Zodra we hun geboorteaktes hebben weten we precies hoe oud ze zijn en kunnen ze (voor het eerst) hun verjaardag vieren.
Voorlopig vinden ze iedere dag een feest, vooral het dagelijkse warme bad. De schurft die ze hadden bij aankomst is helemaal weg.
Thwalosile bedelde overdag wat centjes bij elkaar voor hun zieke moeder en kookte voor haar en zijn zusje. Nu gaat hij iedere dag trots in zijn schooluniform naar school. Xoluwa is dol op troetelen en gaat iedere ochtend naar de crèche Hun moeder maakt het slecht en is inmiddels opgenomen in een hospice.
Lebuhang, een baby die in het begin niets anders deed dan huilen. Nu kijkt hij vrolijk scheel om zich heen, want hij kan niet focussen. Z'n ogen draaien alle kanten op.
Ayokha, onze HOKISA-baby is geboren op 1 december 2002, de openingsdag van het HOKISA huis, en dan betekent z'n naam ook nog: WE HEBBEN GEBOUWD. Hij huilt nooit en neemt alle bezoekers onmiddellijk voor zich in. Helaas is hij erg zwak en wij moeten blijven vechten voor hem.
Tamura. Deze peuter leek bij haar aankomst lichamelijk en geestelijk gehandicapt. Nu loopt ze vrolijk rond. Waarschijnlijk is ze door ondervoeding achter in haar ontwikkeling.
Petelele, nog geen drie, is ons 'aanloopkind'. Hij stapte op een ochtend verkleumd en smerig tot achter zijn oren zomaar binnen. 's Avonds vertrok hij, de volgende morgen huppelde hij weer het huis in.
Zo gaat het nu al twee maanden en hij is heel wat kilo's bijgekomen. Iedere dag gaat hij in bad en hij heeft ook een kleine garderobe aangemeten gekregen.
Het is net een mannelijke Pippi Langkous met aanstekelijke pretoogjes. De medewerkers die er vandaag zijn: Shirley, de moeder-manager van het huis. Mandisa en Nosipho, twee verzorgsters. Lungelo, assistent manager, tuinman en bewaker. En als vrijwilligers Lutz, Karin en ik, vandaag toevallig alle drie: Lutz vanwege zijn bezoek aan de oogarts met Lebuhang en Karin om de indaba mee voor te bereiden. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief Voor actuele info uit Zuid Afrika: kijk op de website: www.hokisa.co.za

Activiteiten in Nederland
Er is weer van alles georganiseerd om financiële steun voor de Vrienden van HOKISA te verkrijgen.

Zo maakten Maria van Duinhoven en een aantal van haar collega's hun "Dam tot Damloop" tot een sponsorloop voor HOKISA, wat maar liefst een bedrag van 2500 euro opleverde! De stichting SAC Amstelstad heeft deze opbrengst ook nog eens verdubbeld - waarvoor onze hartelijke dank.

De Hogeschool INholland te Diemen besloot van de passe-partout van elke deelnemer van haar introductieweek 1 Euro te doneren aan onze stichting. De 750 Euro die hiermee werd binnengehaald werd door de opleiding aangevuld tot 1000 Euro. Verkoop van HOKISA-ansichtkaarten tijdens diezelfde introductieweek zorgde voor 125 Euro zodat de totaalopbrengst op 1125 Euro komt!

Natuurlijk loopt ook de actie op de Vondelschool nog. De kinderen hebben hier tot nu toe al meer dan 1.000 euro bijeengespaard! Daarnaast heeft de school plannen om in maart 2004 een hele "HOKISA-week" te organiseren. Meer hierover in de komende voorjaarsbrief.

Twee van onze donateurs besloten als kado ter gelegenheid van hun 30 jarig huwelijk een bijdrage voor de Vrienden van HOKISA te vragen - een actie die honderden euro's opleverde. De Stichting heeft inmiddels eigen ansichtkaarten laten drukken. Deze setjes met vier verschillende kaarten met spelende kinderen in en rondom het HOKISAthuis kun je rechtstreeks bij één van de bestuursleden kopen à 2,50 euro. Ook zal het binnenkort mogelijk zijn om de kaarten via de website te bestellen (en te bekijken), alleen is dan de minimale afname 10 setjes.

Naast de vele grote acties heeft een aantal mensen kleine privé-acties gehouden. Ook onze hartelijke dank hiervoor! Tenslotte willen we Monica Schokkenbroek, fotografe en grafisch vormgeefster, hartelijk bedanken voor het ontwerpen van de bijgevoegde machtigingskaart. De volgende HOKISA-nieuwsbrieven zullen verschijnen op eveneens door haar ontworpen briefpapier. Inmiddels is - met dank aan Daan Verweij - onze eigen, Nederlandse website ook operationeel: www.hokisa.co.za/dutch/ (te benaderen via de Zuid Afrikaanse site). Hierop treffen jullie onder meer foto's van activiteiten, extra informatie, het eerste financiële jaarverslag en een korte kennismaking met de bestuursleden aan

Donaties
Jullie bijdrage blijft uiteraard nodig, want zoals wij in de voorjaarsbrief al meldden, bedragen de vaste lasten voor het runnen van het HOKISAthuis 3000 euro per maand.
Op verzoek van veel vrienden en donateurs hebben wij machtigingskaarten laten drukken, die jullie als bijlage bij deze brief aantreffen.
Als je donateur wilt worden, laten wij het graag aan jou over om te bepalen hoeveel ( 5, 10, 15 euro of méér) en op welke tijdstippen (maandelijks, (half) jaarlijks) je dat wilt doen.
Alles is welkom! Natuurlijk blijft het ook mogelijk om een eenmalige overschrijving te regelen. Het Postbanknummer van de Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland is 9232137, Tenderstraat 1, 1019 TT, Amsterdam. Inmiddels is de registratie als "artikel 24" stichting geregeld waardoor het onder bepaalde voorwaarden mogelijk is donaties aan HOKISA van de belasting af te trekken.

Contact


Voor vragen, opmerkingen en tips zijn wij bereikbaar via ons e-mailadres hokisa.nl@hetnet.nl
Ook kun je ons schriftelijk bereiken op ons postadres :
Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland
Karwijhof 2
2215 BZ Voorhout

Masiphumelele - we will make it together!

Stichting Vrienden van HOKISA in Nederland
Inschrijfnummer KvK 34189810
Jacobina Brinkman -Vera Habers - Dineke Koerts - Els Schellekens - Ineke Verweij - Constance Vos


Terug