HOKISA in ‘t kort

Homes for Kids in South-Africa (HOKISA) is een Zuid-Afrikaanse stichting, in 2001 opgericht op initiatief van Karin Chubb en Lutz van Dijk. Er wonen 20 kinderen, sinds voorjaar 2012 verdeeld over 2 huizen: het House of Joy voor de jonge kinderen tot 12 en het House of Success voor de tieners. Ieder gebouw heeft een eigen teamleider: Eunice voor de kleineren, Mandisa voor de jongeren. De indaba’s (vergaderingen) voor het team en voor de kinderen zijn gemeenschappelijk.

Om de ‘gezinssfeer’ zoveel mogelijk te garanderen, maakt HOKISA geen gebruik van vrijwilligers bij de dagelijkse zorg voor de kinderen.

Eén groot gezin

HOKISA biedt de kinderen een veilige plek, waar het leven zo veel mogelijk verloopt als in een gezin. Overdag zijn de baby’s thuis, gaan de peuters naar een peuterspeelzaal en de groteren naar school. In de ‘study’ maken de scholieren huiswerk onder begeleiding van een medewerker. De meesten hebben een leerachterstand opgelopen in de tijd dat ze niet of onregelmatig naar school gingen, of als gevolg van ziekte. De grotere kinderen hebben kleine huishoudelijke taken en helpen bij het verzorgen van de kleintjes.

Wekelijks bezoeken de kinderen de bibliotheek. In het weekend is er altijd wel een uitje. Ze gaan met het HOKISA-busje naar het strand, een dierenparkje of naar de film. Drie medewerkers hebben inmiddels hun rijbewijs gehaald.

Lokale ondersteuning

Vrijwilligers verzorgen ondermeer activiteiten in het huis, zoals een wekelijkse dansles en een yoga-uurtje. Plaatselijke ondernemers dragen op verschillende manieren bij. Enkele grote supermarkten doneren etenswaren, een garage sponsort evenementen zoals het jaarlijkse buurtfeest op 1 december.

Medische zorg

De arts Peter Jacka begeleidt de medewerkers bij de medische verzorging. De  kinderen die HIV positief zijn krijgen dagelijks zware medicijnen. In zijn praktijk op het terrein houdt Peter Jacka ook spreekuur voor bewoners van de township.

Betrokkenheid van familie

Familieleden van de kinderen worden aangemoedigd, het contact met de kinderen te onderhouden. Als het mogelijk is, nemen ooms, tantes of ouders de kinderen (weer) op in hun gezin.